Projekt bemutatása

Napelempark létesítése Ópusztaszeren

A PROJEKT ÁLTALÁNOS BEMUTATÁSA, CÉLJA

Napjainkban egyre szélesebb körben alkalmaznak olyan eljárásokat világszerte, amelyekkel a napsugárzás erejéből minél több energiát igyekeznek kinyerni.

A jövő a környezetbarát megújuló energia felhasználását részesíti előnyben, a kutatások az energiaellátás területén ezt a területet célozzák meg, hiszen a számos előny mellett, amit a terület nyújtani képes, a jelentős költségmegtakarítás sem elhanyagolható szempont.

A Zöldgazdaság fejlesztése az Új Széchenyi Terv egyik kiemelt programja és kitörési pontja. A feladat fontosságát felismerve, a cég menedzsmentje egy előremutató projekt mellett döntött.

A helyszín kiválasztása során a napsütéses órák száma volt a döntő szempont, így esett a választás a Dél Alföldi régióra, és azon belül is a kisteleki kistérségre.

A projekt egy 499 kW névleges teljesítményű napelem park létesítésének segítségével – a napsugárzás energiáját elektromos energiává alakítva – megújuló energiaforrással, környezetbarát módon állít elő az elektromos hálózatba visszatáplálható villamos energiát.

A napelem park tervezett helyszínén állattartó mezőgazdasági tevékenység folyt, mely környezetszennyező, és már nem volt fenntartható az ingatlantulajdonos által. Ezért döntöttek a terület értékesítése mellett, amelyben a pályázó partnerként jelent meg.

A projekt keretében az elérhető legjobb minőségű, 15,3 %-os hatékonyságú monokristályos napelemek kerülnek beszerzésre. 

A villamos energia értékesítése kapcsán a szolgáltató szándéknyilatkozatával rendelkezünk.

A PROJEKT HELYSZÍNE

Ópusztaszer, külterület 0132/25 hrsz.  (Google Earth

MŰSZAKI ADATOK

Az 1996 darab 250Wp-s napelem földbe süllyesztett, tűzi horganyzott acél cölöpökre szerelt tartószerkezetekre kerül. A napelemek déli tájolással, 35°-os dőlésszögben kerülnek a tartókra.

Az inverterek decentrális elhelyezésűek. 17 darab SMA Sunny Tripower 17000 TL és 14 darab SMA Sunny Tripower 15000 TL típusú inverter kerül elhelyezésre. A 17kW-os inverterekre 4 darab sztringen, sztringenként 17-17 darab napelem kerül, a 15kW-osakra 4 db sztringen, sztringenként 15-15 db.

14 darab 15 kW inverter, inverterenként 60 darab 250 Wp napelemmel: 60x250=15000W, valamint 14x15000=210000W

17 darab 17 kW inverter, inverterenként 68 darab 250 Wp napelemmel: 68x250=17000W, valamint 17x17000=289000W

Összesen: 499.000W beépített névleges teljesítmény.

Soron belüli DC kábelezés a napelem tartószerkezetéből kialakított kábelhelyekre, illetve a tartószerkezetre kerül rögzítésre. A sztringek kábelezése speciális szolár rendszerekhez használatos kábelekkel történik. A szolárpanelek és az átalakítók csatlakozásai speciális szolár csatlakozókkal lesznek kialakítva.

A DC oldali túlfeszültség-védelem az átalakítókba kerül beépítésre, a sztringek rövidzár- védelmét szintén az átalakítók látják el.

Az átalakítók termelő vezetékeit 5 darab terepi AC elosztóban gyűjtjük össze.

Az inverterektől a gyűjtővezetékek a sorok között földben jutnak el az elosztókig. Az elosztók főkapcsolóval, túlfeszültség védelemmel és a kábeleket védő megszakító berendezésekkel rendelkeznek. Az elosztók kültéri kivitelűek.

A terepi AC elosztóktól gyűjtőkábeleken történik az energia továbbítása a konténerben elhelyezett kisfeszültségű főelosztóig. A gyűjtőkábelek közös sínre csatlakoznak, megfelelő kábelvédelmeken keresztül. A gyűjtőkábelek földben, kábelárkokban jutnak el a transzformátorig. A közös sínre túlfeszültség-védelem kerül. Az elosztóban kap helyet a tűzvédelmi főkapcsoló, ami távműködtethető. A kiserőmű villamos energiaszolgáltató általi kiszakaszolása ezzel a főkapcsolóval történik, a szolgáltató által használt telemechanikai berendezésen keresztül. A főkapcsoló elől kerül levételre a saját villamos energiafogyasztást kiszolgáló, állandó üzemű leágazás, 3x25A-es védelmi berendezésen keresztül. Az állandó üzemű leágazásra kerül a biztonsági és megfigyelő rendszer és a felügyeleti rendszer.

A kisfeszültségű főelosztóból 2db 4x240-es földkábel indul a kompakt, betonházas középfeszültségű berendezés kisfeszültségű csatlakozó mezejébe. A középfeszültségű berendezés megszakítós mezőt, mérőcellát és kitápláló mezőt tartalmaz. A középfeszültségű berendezéstől földben elhelyezett középfeszültségű kábellel csatlakozunk a helyi áramszolgáltató által kijelölt közcélú hálózatra csatlakozási pont oszlopkapcsolójának elmenő kapcsaira.